SLIDER

[RECEPT] Pečeni kesteni

IRA

Svakog ljeta početkom rujna, već pomalo umorna od mora i kupanja, sjedim na plaži i maštam o kestenima. Prve kestene sezone uvijek kupujem na istom štandu, a s prodavačem iz godine u godinu vodim sličnu konverzaciju dok ih ubacuje u papirnati smotuljak.

Pomislili biste možda da takva ljubiteljica kestena i sama zna kako ispeći najbolje, ali do prošlog vikenda sam očito živjela ispod kamena i nisam imala pojma da je kestene prije pečenja potrebno prokuhati. To je ujedno bio glavni razlog zašto su oni koje sam do sada radila kod kuće uvijek bili... Pa, prosječni. I pogubni za moje nokte.

Zato za sve ljubitelje kestena koji se još uvijek nalaze pod onim kamenom, danas donosim jednostavan recept. Jer svi zaslužujemo jesti kestene bez dlakave korice! :)

Pa krenimo!
 1. Stavite kestene  na ravnu površinu. Malo im se divite.

 2. Ubacite ih u sito i isperite ih pod mlazom hladne vode. Uključite pećnicu i namjestite ju na 220 stupnjeva.

3. Istresite ih na dasku i zarežite po sredini nožem za kruh. Kada probijete koricu, promrdajte nožem lijevo-desno da rez bude širi.

4. Ubacite ih u lonac. (Riječanka u meni se svim silama bori da ne napiše padelu :) - zanimljivo je kako su nazivi za kuhinjski pribor ostali tvrdo utabani u lokalne vokabulare, ali to je već tema za sebe.) Prelijte ih hladnom vodom i stavite na štednjak dok ne zaključaju. Čim se to dogodi, maknite ih s izvora topline.


5. Prokuhane kestene rasporedite po papiru za pečenje. Voda koja se zadržala na njima će isparavati u pećnici i učiniti ih još mekšima.

6. Ubacite ih u pećnicu i pričekajte 25 minuta.


7. Vaši kesteni su gotovi! Zavalite se na kauč i pojedite ih uz čaj.

8. ...Ili stojećki, ako se baš ne možete strpiti. :)


STELLA

Još bih dodala da 100g kuhanog kestena ima samo 131kcal (pečeni ima nešto više, oko 245kcal), a sadrži 2g proteina, 28g ugljikohidrata te 1,4g masti. Pripadaju skupini orašastih plodova, no od oraha, badema i lješnjaka razlikuju se nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba, kao i činjenicom da jedini sadrže vitamin C.

Koji je vaš omiljeni način pripreme ove jesenske poslastice? Podijelite ga s nama u komentarima!

IRA&STELLA

Broj komentara: 7

 1. Odličan post! :) I ja obožavam kestenje i svake godine jedva dočekam jesen da se davim u njima. :D Jedino što sam ljenčina pa ga kupujem kod kestenjara, ali nakon ovog posta, to bi se moglo promjeniti. :) Umrla sam na točku 1. :D

  OdgovoriIzbriši
 2. Hvala ti! :D Jako ih je jednostavno pripremiti, a ako ih radiš kod kuće, možeš si ispeći veću porciju od one kupljene kod kestenjara. Pa se propisno udaviti u njima. :D

  OdgovoriIzbriši
 3. Ja ih radim tako da ih namačem (zarezane) cca pola sata-sat u posudi s vodom i onda dalje sve isto kao i ti! Mljac!

  OdgovoriIzbriši
 4. Krepala sam na točku 1. :D Odličan post, isprobavam recept odmah sutra, ja ih OBOŽAVAM, ali ih isto sama nikad ne znam dobro ispeći, uvijek se naživciram dok ih ogulim, i pola ih završi u smeću skupa s ljuskom. Nadam se da će ovo upaliti, javim dojmove! :D

  OdgovoriIzbriši
 5. Joooj, ovo ću definitivno morati probati! Obožavam pečeno kestenje, mogla bih ga jesti svaki dan! Cure su već rekle, toćka br. 1 me je baš lijepo nasmijala, to je nešto što bih i ja napisala. :D

  OdgovoriIzbriši
 6. tako i ja!
  baš sam ih jučer radila :D njam njam
  još ih je slađe pojesti kad si ih sama u šumi skupila

  OdgovoriIzbriši
 7. Sutra idem po kestene pa ću isprobati na ovaj način :)

  OdgovoriIzbriši

© POWDER LOUDER • Theme by Maira G.