SLIDER

[UPOZNAJMO NAMIRNICE] AZUKI grah

Azuki i ja susreli smo se sasvim slučajno - imala sam dogovor za kavu, no budući da sam uranila, odlučila sam skoknuti u obližnji dućan zdrave prehrane kako bih obnovila zalihe svog najdražeg čaja. Očito nam je bilo suđeno jer su upravo tad imali akciju na azuki (ili adzuki) grah, a s obzirom na to da su mi žute mahune na salatu već dosadile i htjela sam im naći alternativu - azuki mi se učinio kao dostojna zamjena.


Riječ je o mahunarki podrijetlom s Himalaja, vrlo popularnoj u istočnoj Aziji. U Japanu je, nakon soje, najraširenija i vrlo cijenjena namirnica. Poslužuje se za posebne prilike poput vjenčanja i rođendana - i to ne samo u slanoj, već i u slatkoj varijanti.
O tome više kasnije :D

Ima visok udio protena, a malo masti, pa je idealna alternativa mesu. Na glasu je kao čistač organizma zbog diuretičkih svojstava, a bogat je vlaknima i mineralima. 100g azukija ima 329kcal, od čega 20g protena, 63g ugljikohidrata te samo 0,5g masti.


Pripada tvrdim mahunarkama, pa se prije kuhanja treba namakati. Preporučam da ga ostavite u mlakoj vodi preko noći, makar bi i 5-6h namakanja trebalo biti dovoljno. Kuha se oko 45min, no ekspres lonac znatno ubrzava postupak :D

namakanje

Najčešće ga koristim u salatnim varijantama jer mi oduzmu najmanje vremena, a ideje su neiscrpne. Može se kombinirati sa žitaricama poput kus-kusa, riže, amaranta, uz dodatak raznog sezonskog svježeg povrća (ja ga volim s rikulom) te polutvrdog ili tvrdog sira. Najčešće ju začinim bučinim uljem, kurkumom, kajenskim paprom te peršinom, no izbor je na vama :)

salata od azuki graha, rikole, rajčice i luka s polutvrdim sirom i sezamom

Osim u salatama, odličan je u varivima - i tu su mogućnosti mnogobrojne. Može se kuhati kao klasično grah-varivo, a možete eksperimentirati pa dodati gljive (Japanci bi odabrali shiitake), kockice bundeve ili batata, žitarice poput ječma, heljde, prosa itd.
Prilažem par recepata koji su mi posebno upali u oči te ih svakako planiram isprobati.
Kao što sam već spomenula u uvodnom postu, azuki se u Aziji koristi i u slatkoj varijanti. Prvi put sam za to čula na našem domaćem blogu (www.figura.fit) i naravno - recept je morao biti isproban :D Grah zbilja ima neutralan okus, a budući da je sočan i kremast, jako fino paše i u slatkim jelima. Probajte :)

Azuki se u azijskim slatkim jelima najčešće koristi u obliku tzv. azuki paste (red bean paste) koja je osnova za mnoga jela. Sama pasta dobiva se kuhanjem graha i šećera (ili meda) koja se potom zblenda u homogenu smjesu.
Yokan je tradicionalna japanska slastica koja je priprema upravo pomoću navedene paste, uz dodatak agar-agar praha (sastojak dobiven iz crvene alge - ujedno i vege alternativa želatini) i šećera. Za potpuniju aromu, dodaju se kesteni (ili sirup s kestenima - Kuri Kanroni), matcha čaj ili batat. Ovaj recept mi se najviše svidio, pa ga dijelim s vama :)


Kad već spomninjem matchu, moram navesti i ovaj recept koji me toliko privlači da ću ga sigurno isprobati. Naime, matcha je japanski zeleni čaj u prahu, veoma cijenjen i nažalost - veoma skup. 30g te divote košta između 150-200kn, tako da se koristi samo u posebnim prilikama. Za ovaj recept potrebna je samo jedna žlica matche, upravo zbog njene visoke cijene i činjenice što ima dosta intenzivan okus (i boju).


Za kraj vam ostavljam jedan sladoledni azuki-matcha youtube recept, premda znam da nekima trljam sol na ranu jer je ljeto tek prošlo :) Poprilično neobičan za naše područje, kao i prethodno navedeni slatki recepti, no mišljenja sam da sve treba isprobati pa tako i ovo :) Naziv specijaliteta - Ujikintoki ili Obrijani sladoled sa sirupom od zelenog čaja :D


Azuki se inače može nabaviti u svim boljim trgovinama zdrave prehrane, a cijena za 500g je između 15-20kn.

Jeste li isprobali azuki grah? Dojmovi i recepti? :)

Broj komentara: 5

 1. Čula jesam, probala nisam :) Više se držim geografski dostupnijih namirnica, iako nemam ništa protiv eksperimentisanja. Mislim da sam ove godine najviše trošila avokado, beli luk i slatki krompir :D Čim se nađem u prilici, kupiću i ovog crvendaća, pa probam ;)

  OdgovoriIzbriši
 2. Probaj definitivno! :) A batat, avokado i bijeli luk također jako volim, drago mi je što postaju popularniji na ovim područjima :)

  OdgovoriIzbriši
 3. Volim ga, do sad sam ga uvijek radila u slanim varijantama, nije mi ni palo na pamet pripremati ga na slatko, ali mislim da ću probati uskoro i tako :D

  OdgovoriIzbriši
 4. Misha, uzgaja se azuki i u Hr, točnije u Donjoj Stubici ;)

  OdgovoriIzbriši
 5. Probaj i javi dojmove! :D Ja bih ga miksala s kestenom, čini mi se kao super kombo!

  OdgovoriIzbriši

© POWDER LOUDER • Theme by Maira G.