SLIDER

[UPOZNAJMO NAMIRNICE] Aronija

Nastavljamo sa serijom postova ''Upoznajmo namirnice''. Do sada smo upoznali tapioku i azuki grah, a sad je došlo vrijeme za aroniju! Svuda oko nas se već par godina prodaju različiti proizvodi od aronije po ne posve pristupačnim cijenama. Aroniju nazivaju ''moćnim oružjem u prevenciji bolesti'' i ''najzdravijom biljkom na svijetu''.  Superfood ili Super Scam? Je li to zaista tako te koje su sve uporabe aronije pišem u današnjem postu.


Aronia je rod listopadnih grmova, a pripada porodici Ruža. Autohtona je za Sjevernu Ameriku gdje raste u vlažnim šumama te močvarnom području. Engleski naziv je chokeberry, nastao jer plod ima vrlo trpak okus za koji kažemo da ''sakuplja usta''.

Aronije se kultivira kao ukrasna biljka ali i koristi kao prehrambeni proizvod. Kisele/trpke bobice se mogu jesti izravno sa grma no u većini slučajeva se obrađuju prije uporabe. Često se u proizvodima miješa s crnim ribizlom, a upotrebljava se i u proizvodnji vina, džemova, sirupa, sokova, čaja, ekstrakata, sladoleda itd. Zbog pigmenta čest je aditiv u jogurtima te raznim pićima.

Od nekoliko vrsta roda Aronia najpoznatija je i najčešće kultivirana crna aronija - Aronia melanocarpa. Ona je već dulje predmet proučavanja zbog tamnog pigmenta nastalog od visokog sadržaja polifenola (=tvari koje su biljke sintetizirale kao odgovor na stresne uvjete, za obranu od nametnika), a posebno antocijana (= biljni pigmenti). Ukupni sadržaj polifenola je 1752 mg na 100 grama svježeg ploda a antocijana 1480 mg na 100 grama. Biljka proizvodi te pigmente u kožici ploda da bi zaštitila sjeme od UV zračenja i slobodnih radikala. Ti pigmenti služe kao filter i antioksidans. Dodatno, tako obojeni plod privlači ptice i druge životinje koje ih jedu i raznose plod svojim izmetom.

Dakle, jasno je da je aronija krcata antioksidansima. Prema istraživanju snage antioksidansa u voću - ORAC (znanstvena mjera koja predstavlja razinu antioksidansa u namirnicama), aronija raspolaže s jednom od najviših ikad zabilježenih vrijednosti za voće – 16.062 μmol / 100 g. Zbog toga se stalno istražuje potencijalni benefit kod smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, raznih vrsta tumora (kolorektalni, dojke...), bolesti probavnog sustava itd. No najvišu ORAC vrijednost imaju acai bobice - čak 102.700.

Od ostalih sastojaka aronija sadrži vitamin C, vitamin A, vitamin E, beta karoten te folate, uz minerale poput željeza, kalija i mangana. 100 g svježeg ploda ima 35% dnevnih preporučenih količina vitamina C.

100 grama svježeg ploda ima 47 kcal, a popis svih nutrijenata u tabličnom prikazu:


Koristim aroniju u 3 oblika:

1. smrznuti plod koji mi je prijateljica donijela sa farme aronije. Povremeno izvučem koju bobicu i ubacim u kašu od pira koju jedem za doručak;

2. mljevenu sušenu aroniju koju sam kupila na tržnici u Slavonskom Brodu za nevjerojatnih 10 kn za 100 grama - vrlo je fino mljevena i odličan dodatak u jutarnju kašu;

3. grubo mljevenu sušenu aroniju koju sam kupila u Biljnoj ljekarni "NATURA" (Zagreb) za 29 kn, količina od 70 grama - ubacim sasvim malo u doručak jer mi najmanje paše:  ne navuče tekućinu u sebe pa kad ju jedem baš osjetim dehidrirani prah.


Iako aronija nedvojbeno ima pozitivno djelovanje i vrlo je potentan antioksidans, cijene su paprene: litra soka po cijeni od 60-150 kn, 100 grama sušene aronije za 30-80 kn..... jesu li te cijene opravdane pozitivnim antioksidativnim djelovanjem aronije? Ranije u postu sam napisala da aronija ima visoku ORAC vrijednost (16.062 μmol / 100 g) što znači da je jak antioksidans no za usporedbu ORAC vrijednost mljevenog cimeta je 131.420, čokolade sa visokim % kakaa 49.944, kupina 19.220....ORAC vrijednosti namirnica možete provjeriti na ovom linku.

Treba biti oprezan i dobro vagati koristi u odnosu prema trošku. Iako većina hrane posjeduje farmakološka svojstva postoje pojedine namirnice koje zahvaljujući sastavu i jedinstvenim svojstvima imaju terapijski učinak i djeluju kao svojevrsni ljekoviti pripravci.

Morate biti svjesni da takve namirnice mogu biti samo saveznik u borbi za zdravlje, naša potpora ali ne i čudotvorni lijek koji će otkloniti probleme i izliječiti. Naš kompletan stil života, baziran na zdravim principima uz korištenje određenih biološki aktivnih spojeva može biti dobar izbor za održavanje zdravlja ili kao pomoć pri oporavku organizma od određenih bolesti. Svakako ne postoji ništa ''čudotvorno'' što će otkloniti sve probleme bez dubinske promjene navika i stila života. Dakle, aronija može biti samo komad puzle u ukupnoj brizi za zdravlje, dobar izvor antioksidansa u današnjem svijetu slobodnih radikala.

Superfood ili Super Scam? Niti jedno niti drugo. Ne dajte da vas zavedu pojmovi poput polifenola, antocijana, antioksidansa..... obrambeni mehanizam biljaka, boje....da, imaju pozitivno djelovanje ali prije nego izvučete skoro 100 kn iz novčanika za 100 grama nečega educirajte se, raspitajte, pročitajte. Uzmimo npr. polifenole kao cijelu skupinu -  slobodno ih mogu koristiti svi koji su zdravi i koji ne koriste dodatne lijekove. Ali metabolizam polifenola utječe na metabolizam lijekova jer su mnogi polifenoli inhibitori enzima koji sudjeluju u razgradnji lijekova. Tako možete uzimajući tvari na svoju ruku potpuno poremetiti učinak drugog lijeka.

Razum i kritičko razmišljanje prije svega.


Konzumirate li aroniju?  Mislite li da je njena cijena opravdana?

ANA

Broj komentara: 13

 1. ne samo iz tog razloga jer me cijena odbijala :/ al inace bi vrlo rado probala ;)

  OdgovoriIzbriši
 2. Srećom, barem je svježa aronija prihvatljive cijene. Zna se po supermarketima naći za 10-ak kn oko 250 grama, u vrijeme kad dozrijeva i bobičasto voće. Sok nisam ni ja nikad probala, a baš bi.

  OdgovoriIzbriši
 3. Ovo je odlična stvar za ljude koji imaju problema sa hipotireozom!

  OdgovoriIzbriši
 4. Stvarno? Baš ću proučiti jel ima nekih znanstvenih studija. Kako djeluje?

  OdgovoriIzbriši
 5. ja sam probala i sok i sviježe bobice i nije mi fino. uopće. pretrpko. bobice sam ubacila u smoothie pa je bilo podnošljivo :)
  radije izberem bilo što drugo :D

  OdgovoriIzbriši
 6. Meni su svježe isto bile pretrpke, ali onda sam na Coolinariki pročitala da smanje trpkost ukoliko se zamrznu i stvarno im je okus tad puno bolji! :D

  OdgovoriIzbriši
 7. Danijela, dosta izvora navodi da se aronija konzumira u manjim količinama (npr. 100 mL soka ili malo bobica), vjerovatno zbog okusa, ali super si se sjetila - smoothie :)

  OdgovoriIzbriši
 8. Ja čak volim trpki okus, bez problema jedem svježe. Doduše, ja mogu pojesti i limun bez da trepnem.

  OdgovoriIzbriši
 9. :x limun! :)
  dobit će još jednu ledenu šansu :)

  OdgovoriIzbriši
 10. neee, nisam htjela da bude ljuti emoji :)

  OdgovoriIzbriši
 11. Hahaha! ne brini za ljuti smiley, shvatila sam :)
  Daj mu još jednu šansu....probaj i prah ako nađeš

  OdgovoriIzbriši
 12. Koristi se u malim kolicinama jer je zbog prevelike kolicine vrlo lako dobiti proljev. To se dogodilo mom dragom. Mi je imamo u vrtu i mladi gospodin voli zivjeti zdravo. Ali momentalno je uvidio da se moze pretjerati. Oblio ga znoj,pa grcevi u zelucu i jako brzo nakon toga proljev. Inace super biljka ,samo oprezno se prenaglim detoksom

  OdgovoriIzbriši
 13. Draga Tina, baš zanimljivo, jer za aroniju kažu da radi upravo suprotno: sa pozitivnim utjecajem na probavu. Znala sam jesti dosta svježe aronije i nisam osjetila probleme. Ali sam našla na podatka da kod osoba sa lošijom crijevnom florom može izazvati proljev.

  OdgovoriIzbriši

© POWDER LOUDER • Theme by Maira G.