SLIDER

ZDRAVONEZDRAVA HRANA

Došao je 1.1., neki ponedjeljak, shvatili smo da ljeto samo što nije došlo, okrećemo novi list i odlučno krećemo u teretanu, na grupni fitness te u dućan po zdraviju hranu nego što smo jeli do tada.

Stavili smo u košaricu žitarice za doručak, proteinske pločice za poslije treninga i voćni jogurt za večeru. Idealno. :)

No je li zaista?

Koliko zapravo čitamo etikete na ''zdravoj hrani'', kakve su nutritivne vrijednosti te padamo li na marketing ''zdravoga'' i ''integralnoga'' čitajte u nastavku posta.


Marketing je čudesna stvar! Dovoljno je reći magične riječi ''integralno'', ''organsko'', ''biološko'', ''ekološko'' da se pomamimo i poželimo te ''zdrave'' proizvode koji će nas preporoditi.  Tako je lako napisati ili izreći tvrdnju, a tako teško ZAPRAVO doći do proizvoda koji i ispunjava sve što tvrdi. Dapače, često je takva hrana jednako nutritivno loša kao i ono što smatramo tipičnim junk food-om.

U nastavku donosim popis proizvoda koje ja nikada ne kupujem jer sam čitajući etikete naučila da su daleko od dobre zdrave hrane, barem prema mojim definicijama zdravoga.

SLOŽENE SALATE SA DRESSINGOM

Salata je jedan od moji najdražih opcija koje jedem za ručak. Naravno, ne mislim samo na (''dosadno'') zeleno povrće već na složene salate od tune/mesa, jaja, albuminskog sira, nekoliko vrsta povrća....uz jednostavni dressing senf+jogurt ili sa bučinim/maslinovim uljem. Ali me užasavaju kupovni preljevi za salate jer su krcati šećerom, natrijem, konzervansima i naravno kalorijama. Ako sa tim prelijete salatu uništili ste savršen obrok!

VOĆNI JOGURT

Što mislim o voćnom jogurtu jasno je iz sljedećeg - ne kupujem ga nikad! Običan jogurt ima 3-5g šećera na 100g proizvoda, ali voćni ima i do 15g te čak i do 150 kcal na 100g! Izbjegavam ga još više ako na njemu piše low fat - sigurno je pun šećera, a najgora opcija među svim voćnim jogurtima je onaj sa ''voćem'' (čitaj: glukoznofruktoznim sirupom) na dnu čašice! Još jedan razlog za nekonzumiranje voćnog jogurta je dodatak bojila, aroma te umjetnih sladila.

Ako volite jogurt sa voćem napravite ga sami jednostavnim miješanjem omiljenog voća/suhog voća i običnog jogurta, bez dodatka šećera/sladila - voće je dovoljno.

PROTEINSKE PLOČICE

Kazein, izolat/koncentrat proteina soje, glukozni sirup, šećer, kukuruzni sirup, palmino ulje, maltodekstrin, voda, whey, arome, kikiriki...i mnoge druge sastojke naći ćete na popisu na pakiranju proteinske/energetske pločice. Dakle šećeri, masnoće, konzervansi, alergeni, arome i kazein kao teško probavljivi protein. Da, takve pločice teoretski sadrže oko 20+g proteina no trebaju li vam zaista šećeri i masti kao ''prtljaga''? Ako vam trebaju proteini nakon treninga, popijte whey.

Ako već morate, birajte pločice sa minimalnim brojem sastojaka: orašasti plodovi, organske datulje/kakao/sjemenke.

ŽITARICE

Zdjela žitarica sa mlijekom - zvuči kao savršeni doručak :)  NO većina žitarica je jako nutritivno loša zbog visokog sadržaja šećera. Često su žitarice u obliku flakes-a ili raznih drugih oblika no u procesu njihovog nastanka se uništavaju vitamini i minerali, a čest je dodatak bojila i raznih konzervansa. Svaki put frknem nosom prolazeći pored police sa popularnim ''fitness'' žitaricama koje obećavaju tijelo spremno za plažu, a nakrcane su šećerom. Baš sam jučer usporedila nekoliko različitih fit/fitness žitarica koje su imale od 15 do 30g šećera. Strašno!

Pažljivo birajte i mješavine pahuljica (npr.zobene) sa voćem/medom/orašastim plodovima/čokoladom - sadržaj šećera je u njima vrlo često visok. Ako baš morate kupiti takve žitarice, pazite da nemaju više od 8g šećera.

Najvećim zločinom smatram instant zobenu kašu koju možete kupiti u vrećicama. U dućanim možete naići na nekoliko brandova i vrsta: sa čokoladom, jabukom&cimetom, brusnicama, chia sjemenkama....sadrže oko 20-25g šećera i ''divne sastojke'': glukozni sirup, hidrogenizirano sojino ulje, kukuruzni škrob, stabilizatore itd.

VOĆNI SOKOVI

Nisam ljubitelj voćnih sokova, osim u rijetkim prilikama onih koje sama napravim poput limunade. Smatram da su puni šećera (makar ih nazvali ''prirodni voćni šećer'') koji mi zapravo nije potreban (čitaj=višak je) u svakodnevnoj prehrani.

Vrlo je lako u sebe unjeti mali potočić tekućih kalorija, a uzmimo za primjer sok od jabuke: 3dcl soka ima oko 140 kcal i barem 30g šećera - to su 2 pune jušne žlice šećera!

FAT-FREE HRANA

Već godinama se vodi vrlo diskutabilan rat protiv masnoća i  na svakom drugom proizvodu se nalazi primamljivi ''fat free'' znak. No problem u svemu tome što masnoća daje i okus pa ga treba sa nečim nadomjestiti - a to je šećer.

SUHO VOĆE

Fine male napasti sa kojima se lako zanesemo. :)

I ja ih volim pa se tako često u mojoj zobenoj kaši nađu grožđice, brusnice, smokve ili suhe šljive.

Treba imati na umu umjerenost te da 100 grama suhog voća sadrži oko 400 kcal, a pola od toga su šećeri. Također, mnogim vrstama voća se u postupku sušenja dodaju šećeri te sumpor kako bi se održali.Poruka ovog posta je pazite na sebe, čitajte etikete i ne vjerujte tvrdnjama  (dok ih ne potvrdite na etiketi).

Pazite li na nutritivne vrijednosti namirnica?

ANA

2 komentara

  1. Sve vise i vise, zahvaljujuci mojoj dragoj Stelli koja me prosvjetljuje, pa sam tako, upravo zahvaljujuci njoj, sa 53 godine, pocela doruckovati i to zobene sa svjezim vocem! ☺

    OdgovoriIzbriši

© POWDER LOUDER • Theme by Maira G.